Tureta Tours Murter logo

Murter Kornati

Zbog svojeg geostrateškog položaja, blizine autoputa i dviju zračnih luka, Zadra i Splita, otok Murter je idealna polazna točka za posjet Nacionalnom parku Kornati, najgušćem otočnom arhipelagu na cijelom Mediteranu i to ga čini idealnim odabirom za najam plovila.

Murter

murter-murter-dalmatia

Murter je najveće naselje na istoimenom otoku smještenom između Zadra (70km) i Šibenika (35km). Spojen je s kopnom kratkim mostom u mjestu Tisno. Značajna je turistička destinacija poznata po brojnim povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama, prekrasnim plažama, nenaseljenim otocima u neposrednoj blizini. Okružen je sa sedam brežuljaka: Crnikovac, Gradina, Raduč, Veli vrh, Mali Vršak, Veli Vršak i Vršine. Raduč je sa svojih 125 m najviši vrh na otoku, brdo Vršine, sa crkvicom sv. Roka svakako je najposjećenije brdo sa prekrasnim vidikovcem i pogledom na cijelo naselje kao i brdo Gradina u podnožju kojeg se nalazi starorimsko naselje Colentum. Najljepše plaže otoka nalaze se na južnoj strani, i to su redom Kosirina, Čigrađa, Slanica, Podrvške. Sa sjeverne strane nalazi se plaža Luke i nedavno uređena antička plaža u sklopu arheološkog nalazišta Colentum. Murter je ishodišna luka za nadaleko poznato Kornatsko otočje. Skrivene uvale u hladovini borovih šuma, prema kojima vode neistraženi poljski putevi kriju neispričane priče znatiželjnog putnika namjernika i naprosto zovu na istraživanje.

Kornati

npk1

Kornati su otočna skupina jedinstvena u cijelom Sredozemlju, koja broji više od 150 otoka, otočića i hridi ukupne površine kopna 69km². Zbog svoje razvedenosti, geomorfoloških osobitosti i raznolikosti živog svijeta podmorja dio kornatskog otočja je 1980. godine proglašen nacionalnim parkom. Najpoznatija geomorfološka pojava na kornatskim otocima i ono što je za njih karakteristično su takozvane krune, visoki klifovi okrenuti prema otvorenom moru. Najviša kruna je ona na Klobučaru visoka 82m, zatim na Velikom Rašipu (62m) i Mani (68m). Na sjeveroistočnoj padini otoka Kornata u blizini njegovog vrha Metline nalazi se zanimljiv lokalitet - Magazinova škrila koju lokalno stanovništvo naziva Vela ploča. To je gola i glatka ploča duga 210m i široka 155m i nagnuta prema moru pod kutem od 40°. Uz sjeverozapadnu granicu nacionalnog parka nalazi se prolaz Mala Proversa na čijim su obalama sačuvani ostaci rimske vile iz 1. st. Od povijesnih znamenitosti valja spomenuti utvrdu Turetu koja svjedoči dolasku ljudi na ovo područje još u vrijeme Ilira. Danas je u lošem stanju, ali je jedna od rijetkih očuvanih na ovom području. Podno Turete nalazi se Crkva Gospe o Tarca, sagrađena u 16. st. kojoj hodočasnici hodočaste prve nedjelje u mjesecu srpnju. Jedan od razloga zaštite dijela Kornatskog otočja nacionalnim parkom jest i antropogeni krajobraz - kamenjarski pašnjak - nastao ljudskim djelovanjem (redovitim paljenjem radi ispaše). Kornati su nevjerojatan spoj prirode i čovjeka, koji u Kornatima dokazano živi već više tisuća godina, a koji se između ostalog ogleda i u uvijek skromnim, ali dojmljivim građevinama (porti, stanovi, suhozidi, maslinici, mulići, utvrda, kaštel, crkvice, solana, gradine itd.), dodatni su i svakako vrijedni ukras prostora NP "Kornati". Relativno velika udaljenost od obale, biološko bogatstvo morskog prostora, gusarski prepadi, dobri pašnjaci, nemirni kopneni prostori, škrto krško tlo, dobro sklonište za ružna vremena na moru ... - sve su to razlozi zbog kojih su Kornati kroz cijelu ljudsku povijest uvijek bili istovremeno i gostoljubivo i negostoljubivo područje. Stalno na granici nastanjenosti i nenastanjenosti, mira i nemira, bogatstva i siromaštva, Kornati su bili i ostali izazov različitim kulturama i različitim interesima na ovim prostorima.